2023. december 13., szerda

Luca, Luca...



December 13-a, Luca napja 1582-ig, a Gergely-naptár életbe lépéséig az év legrövidebb napja, a téli napforduló ünnepe volt. Luca neve a latin lux (fény) szóból származik, ezért egyes helyeken úgy is nevezték Lucát, hogy a fényt hozó. Svédországban ezen a napon mindenütt örömtüzeket gyújtottak. A téli napforduló - s vele együtt Luca is - aztán a néphitben a boszorkányok napja lett, mert a hosszú éjszaka miatt a gonosz erők ilyenkor árthatnak legtöbbet varázslataikkal.

Népszokások sokasága kötődik hozzá, ezek közül a legismertebb a lucaszék készítése, illetve a Luca-kalendárium hagyománya. Eszerint a Luca napja és karácsony közötti 12 nap időjárásából következtethetünk  az új év 12 hónapjának időjárására.

Luca napja a nők számára úgynevezett dologtiltó nap volt, mert ilyenkor mindenhol boszorkányok leselkednek. Luca a neve napján végzett munkát (tűzgyújtást, kenyérsütést, mosást) megbüntette, bevarrta a tyúkok "tojókáját". Nem volt szabad fonni, szőni sem, mert úgy tartották, Luca összekeveri a fonalat, kóccá változtatja, és kócot tesz a vétséget elkövető eszének helyére. A gazdasszonynak sokat kellett ülnie, hogy a kotlósa is jó ülős legyen.

Szokás volt az is, hogy egy cserépbe búzát vetettek, s ha karácsonyig minden szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani. Fiatal legények és leányok kis csoportokban házról házra járva lucáztak, rigmusokkal megvarázsolták a tyúkokat, hogy jó tojók legyenek.

Luca-nap estéjén és éjszakáján megengedett volt a tréfálkozás, de még a lopkodás is. Az udvari kútból vizet csentek, nem egy udvar reggelre kapu nélkül maradt, ezt a fiatal legények vagy a szomszédba vitték, vagy a ház tetejére rakták. Gyakran reggelre a szomszéd a szekerét is a háza tetején találta meg.  





Forrás: https://www.penzcentrum.hu/otthon/20231212/luca-nap-eredete-tortenete-mit-unneplunk-december-13-an-hagyomanyok-nepszokasok-babonak-luca-napjan-1144664#

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése